Termesztési útmutató a Sárvári-féle burgonyafajtákhoz

A Sárvári burgonyákról

A Sárvári család  sok évtized óta, több generáció által végzett nemesítésnek eredményeként, olyan betegségekkel szemben rezisztens burgonya fajták születtek, amelyek vegyszermentes termelésre a legalkalmasabbak a világon. Akinek fontos a családja, és a saját egészsége, ezeket a mérgező vegyszerek nélkül termeszthető burgonyafajtákat fogja termelni, és fogyasztani. Ezek a fajták a jövő fajtái!

Termesztési útmutató a Sárvári burgonyafajtákhoz

A Sárvári család közel 100 év óta, több generáció által végzett nemesítésének eredményeként olyan betegségekkel szemben rezisztens burgonya fajták születtek, amelyek vegyszermentes termesztésre a legalkalmasabbak a világon. Ezek a fajták a jövő fajtái!

Egy négy személyes család 30 kg burgonya vásárlásával sok-sok éven át ki tudja elégíteni a család éves burgonya szükségletét, folyamatos termesztéssel, minden évben egy zsáknyi mennyiséget ültetési célra visszatartva, a termés többi része pedig fedezi a család étkezési igényét.

Talajigény és a talaj előkészítése az ültetésre

A művelés alatt álló házi kertek talajminősége általában megfelelő a burgonya számára, de kerülni kell a fák által árnyékolt területeket. Ahol a zöldségfélék és a búza számára megfelelő a termőterület, ott a burgonya termesztése eredményes, ha a szükséges tápanyag, a víz és a megfelelő talajművelés is biztosított.

A burgonya meghálálja a megfelelő tápanyagellátást, ami lehet istállótrágya (3-4 kg/m2), valamint NPK műtrágya (5 dkg/m2), beásva, vagy beszántva a talajba, legalább 25 cm mélységben.

Ültetés

A megfelelően előkészített talaj tápanyag szolgáltató képességének kihasználása érdekében biztosítani kell az elegendő tenyészterületet a burgonyanövények számára. Ajánlatos sorvonalzóval 75 cm-es, párhuzamos vonalakat kihúzni a talaj felszínére, amelyek a megfelelő sortávolságot jelölik ki. A kijelölt sorokba kapával, a vetőgumó méretétől függő tőtávolságra (32-40 cm-re), kapavágás mélységben elültetjük a burgonyát úgy, hogy a következő kapavágással kiemelt földdel betakarjuk. A 30 kg burgonya, kb. 100 m2 terület beültetésére elegendő.

Növényápolás

Az elültetett burgonya kelése után, amikor a növények magassága eléri a 15 cm-t, soriránnyal párhuzamosan, kapával mindkét feléről sekélyen feltöltjük földdel a sorokat, hogy a növények 2/3-ad részét eltakarja (töltögetés). A második töltögetést a burgonyanövények 28-30 cm-es magassága idején végezzük el, vékonyan rátöltve az előző ún. bakhátra. A harmadik töltögetést akkor kell elvégezni, amikor a burgonya lombja éppen kezdi elérni a szomszédos sorok lombját. A többszöri töltögetés a gyomirtás műveletét is biztosítja.

A Sárvári rezisztens burgonyafajták nem igényelnek fitoftóra gomba elleni permetezést, de a burgonyabogár kártétele ellen mindenképpen védekezni kell, például úgy, hogy kézzel leszedjük a bogarakat és lárváit, majd megsemmisítjük azokat. Amennyiben valaki a bogár elleni permetezést választja, akkor van erre is megfelelő szerválaszték, csak tudnia kell, hogy mérgezi a burgonya termését is, kivéve, ha biotermesztésben is alkalmazható, természetes alapú szert használunk.

Betakarítás, tárolás

A burgonya eseti fogyasztásra alkalmas, amikor a gumók a tyúktojás méretet elérik. Ilyen esetben újburgonyaként fogyaszthatók, de a cél a család éves burgonyaszükségletének biztosítása, amit a biológiailag érett burgonya a betakarítása utáni időszakban biztosít, a következő évben termesztett burgonya betakarításáig. A burgonya szedése száraz földből történjen, tárolása pedig jól szellőztethető, de fagymentes tárolásra alkalmas helyiségben, megfelelő átválogatás után, amikor a sérült gumókat elkülönítjük. A téli tárolás lehetőleg 4-6 C°-on történjen.

BŐ TERMÉST KÍVÁN A SÁRVÁRI CSALÁD!

Burgonyájuk egyaránt termeszthető kiskerti és nagyüzemi körülmények között.

A Sárvári burgonya termesztésével Magyarország néhány év alatt burgonya exportőrré válhat. A kiskert tulajdonosok, sok év átlagában, akár 1 Ft/kg áron is megtermelhetik éves burgonya szükségletüket!