A napjainkban tapasztalható globális felmelegedés és az ebből adódó szélsőséges időjárási problémák miatt egyre inkább olyan burgonya fajtákra van szükség , amelyek a száraz, meleg vagy éppen az extrém csapadékos termesztési körülmények között is gazdaságos és biztonságos termesztést tesznek lehetővé. A világon elterjed, a legnagyobb leromlást okozó vírusbetegségekre fogékony burgonya fajták képtelenek több éven át jól teljesíteni. A világ burgonyatermesztésének másik nagy problémája az óriási mértékű vegyszerfelhasználás, melyet csak sokoldalú rezisztenciákkal képes burgonya fajták képesek kiváltani. Ezt a két problémát segít megoldani a magyar Sárvári család közel nyolc évtizedes kutató munkája során, természetes keresztezési eljárással megalkotott burgonya klónja.

A Piacorientált kutatás-fejlesztés tevékenység támogatása az agrár-,élelmiszeriparban tárgyú pályázaton a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Kutató Intézete és a Dr. Sárvári és Csendes Agrárgazdálkodó és Fejlesztő Kft. , a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból a „Burgonyarezisztencia kutatás  a globális éghajlatváltozás pusztításának mérséklésére” tárgyú, AGR_PIAC_13-1-2013-0006 sz. pályázatával az abban foglaltak 2014.01.01.-2016.12.31 közötti megvalósításra 1.49 Mrd forint támogatásban részesül.

 

A magyar Sárvári család sok évtizedes tapasztalataira alapozva a projekt azt a célt tűzte ki, hogy megújítva visszaállítsák a magyar burgonya termesztésének és nemesítésének hagyományait, s általa a magyar burgonya ágazatot , amely a multi-rezisztens ökológiai termesztésre is kiválóan alkalmas Sárvári burgonya révén jelentős szerepet tud vállalni a termőföld drámai mértékű csökkenésével, a népesség robbanásszerű növekedésével, valamint a globális éghajlatváltozással küzdő Föld fenntartható fejlődésének támogatásában.

A burgonya kutatással foglalkozó Dr. Sárvári és Csendes Kft. zirci burgonya nemesítő központjában tevékenykedő tudós csoport és a szintén sok évtizedes burgonya kutatási tapasztalatokkal rendelkező Debreceni Egyetem Nyíregyházi Kutató Intézetének munkatársai A Sárvári burgonya klónokra alapozva kutatásaikat a projekt során olyan burgonya fajtajelöltet kívánnak megalkotni , amely mind multirezisztenciája mind szárazságtűrése révén, mennyiségi és minőségi leromlás nélkül egyaránt sikerrel termeszthető akár egy évtizednél hosszabb időn keresztül is a globális felmelegedés következményeit egyre inkább elszenvedni kénytelen Föld országaiban.

2016 – Ígéretes klónjaink

A három éves kutató munka eredményeként nemesített új Sárvári multirezisztens burgonya klónok vegyszermentesen termeszthetők. (Nem kell csávázószer, gyomirtó szer,  gombaölő szer, bogárirtó szer, deszikkáló szer) 500 vegyszerre vizsgálták meg új burgonya klónunkat a Wessling Hungary Kft. laboratóriumában. A vizsgálat teljes mértékben igazolta: a Sárvári burgonya nem tartalmaz vegyszer maradványt, hiszen termesztése során nem használunk semmilyen vegyszert.(A világon elterjedt vírus-fogékony burgonyák számos szermaradványt tartalmaznak, amelyek a burgonya fogyasztók között évente jelentős számú megbetegedéshez, halálhoz vezetnek.)