Fajtáink

Sárvári vetőburgonya kedvezményes előrendelési lehetőség!

Részletek a SHOP menüpontban.

Az elmúlt években 4 új Sárvári-féle multirezisztens burgonya fajta kapott hivatalos fajtaelismerést:

Sárvári BOROSTYÁN, PIROSKA, RÓZSA, RUBINKA

SÁRVÁRI BOROSTYÁN

(Solanum tuberosum)

A világszerte legnagyobb terméskiesést jelentő vírusos leromlással, és a fitoftóra gombabetegséggel szemben magas fokú rezisztenciával rendelkező, középérésű, ökológiai termesztésre is alkalmas fajta

A burgonya lombja közepesnél magasabb, szárleveles típusú, növekedési jellege felálló. Levele közepesnél sötétebb zöld színű, enyhén érdes levélfelülettel, közepesen széles, hegyes levélkékkel. A másodlagos levélkék fejlettek. Virága fehér, fejlett narancssárga portokkal.

Gumója megfelelően művelt laza talajba, szabályos alakú, telt ovális megjelenésű, világos-sárga héjjal rendelkezik. Rügyei a gumó felületéhez képest sekélyen helyezkednek el, a rügyalap világos színű. A gumó húsa világos-sárga színű. Középérésű, bőtermő, szárazabb körülmények között is biztonságosan terem, a jó tápanyagellátás, és öntözéses viszonyok között kiemelkedő(50t/ha) termésre képes. Kiváló ízű, a háziasszonyoknak főzésre, és sütésre is ajánlott fajta. Főzés utáni szürkülésre nem hajlamos.

Termésbiztonsága megfelelő agrotechnika alkalmazása mellett kiváló, a legnagyobb terméskiesést okozó vírusbetegségekkel (PLRV, PVY, PVA, PVX) szemben rezisztens. A nagy kárt okozó fitoftóra (Phytophtora infestans) gombabetegséggel szemben magas szintű horizontális rezisztenciával rendelkezik. Ökológiai termesztésre ajánlott.

Szakszerű tárolási technológia mellett, kiváló tárolási tulajdonságokkal rendelkezik, a tárolás során kicsi az apadási vesztesége. Mechanikai sérülésekre kevésbé érzékeny, a gépi betakarítást, és manipulációt jól tűri. Téli tárolásra, és fogyasztásra alkalmas fajta.

SÁRVÁRI PIROSKA

(Solanum tuberosum)

Fitoftórával és a vírusos leromlással szemben rezisztens, korai-középkorai érésű, ökológiai termesztésre is alkalmas fajta.

A burgonya középmagas, szárleveles lombtípusú, növekedési jellege felálló, érés felé kissé szétterülő. Levele középzöld színű, enyhén érdes levélfelülettel, közepesen széles levélkékkel. A másodlagos levélkék közepesen fejlettek. Virága rózsaszínű, enyhén lilás, kedvező körülmények között sok virágot képez.

Gumója ovális, hengeres, hajlamos nagyobbra nőni. Héja piros, a gumó húsa fehér színű. Rügyei sekélyen helyezkednek el. Korai-középkorai érésű, bőtermő, a szárazabb klímát is jól tűri, de az egyenletes vízellátást jól hasznosítja. A közönséges varasodásra mérsékelten rezisztens.

Kiváló sütési és főzési tulajdonságokkal rendelkezik, alacsony a redukáló cukor tartalma, a főzés utáni gumóhús szürkülésére nem hajlamos.

Termésbiztonságát növeli, hogy a legfontosabb leromlást okozó vírusbetegségekkel (PLRV, PVY, PVA, PVX) szemben rezisztens. A fitoftóra (Phytophthora infestans) gombabetegséggel szemben magas fokú, horizontális rezisztenciával rendelkezik. Ökológiai termesztésre is kiválóan alkalmas.

Viszonylag hosszú nyugalmi ideje, és a tárolási betegségekkel szemben magas fokú rezisztenciája miatt, biztonságos tárolást tesz lehetővé, ha a szakszerűség is biztosított. A tárolás időszaka alatt is megtartja kiváló főzési és sütési paramétereit.

A mechanikai sérülésekre kevésbé érzékeny, a szakszerű gépi betakarítást jól elviseli.

Termőképessége nagyon jó, kevés apró gumót terem, kiegyenlített méretű gumók jellemzik a fajtát. A jó tápanyagellátást és a rendszeres, szükséges mennyiségű vízellátást magas terméssel honorálja.

Az ültetésnél biztosítani kell a megfelelő hajtásszámot, amely a vetőgumó méretétől függő tőszám beállításával lehetséges. Vetőanyag termesztésénél 180-200 000 db szár/hektár, míg étkezési burgonyatermesztésnél 150-170 000 db szár/hektár ajánlott.

9-8,5 Fövőképesség            (8,5-9 = kiváló)  (8 = jó)

9-8,5 Főzés utáni szürkülés

8 Csipsz

8 Hasáb-burgonya

12-13 % Keményítőtartalom

18-19 % Szárazanyag

SÁRVÁRI RÓZSA

(Solanum tuberosum)

Fitoftóra fertőzésével és a vírusos leromlással szemben rezisztens, biotermesztésre alkalmas burgonyafajta

A növény magas, szárleveles típusú, növekedési jellege felálló. Levele középzöld színű, enyhén fényes levélfelülettel, közepesen széles levélkékkel. Virága halvány rózsaszínű, gyengén virágzik.

Gumója ovális alakú, enyhén lapított, hajlamos nagyra nőni. Héja rózsaszínű, a gumó húsa krémfehér színű. Rügyei sekélyen helyezkednek el. Középkésői érésű, bőtermő, a szárazabb termesztési viszonyokat is jól tolerálja. Kiváló sütési, és főzési tulajdonságokkal rendelkezik, a gumó húsa a főzés után nem szürkül, kihűlve is hosszú ideig (24 órán túl is) megtartja eredeti színét. Alacsony redukáló-cukor tartalom jellemzi.

A termésbiztonságát fokozza, hogy a legfontosabb, leromlást okozó vírusbetegségekkel szemben (PLRV, PVX, PVA, PVY) kiváló rezisztenciával rendelkezik. Különlegessége még, hogy az egyre súlyosabb kártételt okozó, nagyon változékony, a burgonya lombját károsító fitoftóra gombabetegséggel szemben, annak biotípusaitól függetlenül működő, a világon egyedülállóan magas szintű horizontális rezisztenciával rendelkezik, amely tulajdonság lehetővé teszi, hogy nem szükséges az eddig nagyon elterjedt gombabetegséggel szembeni permetezés.

A Sárvári Rózsa burgonyafajta, különösen hosszú nyugalmi idejű, a tárolási betegségekkel szemben is kiemelkedően jó rezisztenciája, biztonságos tárolást tesz lehetővé, miközben mindvégig megtartja jó főzési és sütési tulajdonságait a szakszerű tárolás mellett.

A Nitrogén túladagolást, a túlöntözést és az egyenetlen vízellátást kerüljük, főleg az intenzív gumónövekedés időszakában. Egyenletes vízellátottság esetén, nagy, (40-50 tonna/ha) termésre képes. Egy száraz periódust követő csapadékos időszakban, a legnagyobb gumóknál, a gumóhús közepén (az intenzíven újranövekvő gumóknál „bélmegszakadás”), úgynevezett fiziológiai bélszakadás előfordulhat, ami viszont nem rontja a tárolhatóságot, sem a biológiai értékét. A mechanikai behatásokat nagyon jól tűri, szürke-foltosodásra nem hajlamos. Egyenetlen vízellátottságú területeken, étkezési célú termesztésnél, a bélmegszakadás lehetősége a szártalanítással (a lomb megsemmisítésével), jelentősen csökkenthető, amikor a gumók 25 %-nak mérete eléri a 80-85 mm-t. A közönséges varasodással szemben mérsékelten rezisztens.

Hosszú nyugalmi ideje miatt, érdemes az ültetés előtt 30-40 napig meleg (legalább15 Co-os) helyen tárolni, hogy a „csírák” megpattanjanak, azaz aktiválódjon az anyagcsere. (A vetőanyag beszerzését, főleg a korai ültetésű helyeken, már az ősz folyamán, november végéig célszerű megtenni, hogy legyen elegendő idő a vetőanyag megfelelő előkészítésére. Az ajánlott ültetési távolság a gumómérettől is függ, mely a 75 cm-es sortávolság esetén, a 30-40 mm-es gumóméretnél 22 cm körüli, a 40-50 mm-es gumóméret esetében 30 cm, míg az 50-60 mm-es gumóméretnél 40 cm-es a tőtávolság). Az előhajtatott gumókkal történő, korai célú termesztés esetén, ahol a szedés a 60 mm-es gumóméret elérésekor megkezdődik, a tőtávolság valamivel nagyobb is lehet.

9-8,5 Fövőképesség

8 Csipsz

15-17 % Keményítőtartalom

9-8,5 Főzés utáni szürkülés

9-8,5 Hasábburgonya

20-22 % Szárazanyag

(8,5-9 = kiváló)  (8 = jó)  (7-7,5 = közepes)

SÁRVÁRI RUBINKA

 (Solanum tuberosum)

A vírusos leromlással és a fitoftórával szemben rezisztens, középkorai-érésű, ökológiai termesztésre is alkalmas fajta.

A burgonya lombja középmagas, jó tápanyag és vízellátottság esetén magas, szárleveles típusú, növekedési jellege felálló. Levele középzöld színű, kissé érdes levélfelülettel, közepesen széles levélkékkel. Virága rózsaszínű, enyhén lilába hajló, közepesen virágzik.