Sárvári Rózsa

3175 Ft15875 Ft Ft

Fitoftóra fertőzésével és a vírusos leromlással szemben rezisztens, biotermesztésre alkalmas burgonyafajta

Cikkszám: N/A Kategória:

Leírás

(Solanum tuberosum)

Fitoftóra fertőzésével és a vírusos leromlással szemben rezisztens, biotermesztésre alkalmas burgonyafajta

 

A növény magas, szárleveles típusú, növekedési jellege felálló. Levele középzöld színű, enyhén fényes levélfelülettel, közepesen széles levélkékkel. Virága halvány rózsaszínű, gyengén virágzik.

Gumója ovális alakú, enyhén lapított, hajlamos nagyra nőni. Héja rózsaszínű, a gumó húsa krémfehér színű. Rügyei sekélyen helyezkednek el. Középkésői érésű, bőtermő, a szárazabb termesztési viszonyokat is jól tolerálja. Kiváló sütési, és főzési tulajdonságokkal rendelkezik, a gumó húsa a főzés után nem szürkül, kihűlve is hosszú ideig (24 órán túl is) megtartja eredeti színét. Alacsony redukáló-cukor tartalom jellemzi.

A termésbiztonságát fokozza, hogy a legfontosabb, leromlást okozó vírusbetegségekkel szemben (PLRV, PVX, PVA, PVY) kiváló rezisztenciával rendelkezik. Különlegessége még, hogy az egyre súlyosabb kártételt okozó, nagyon változékony, a burgonya lombját károsító fitoftóra gombabetegséggel szemben, annak biotípusaitól függetlenül működő, a világon egyedülállóan magas szintű horizontális rezisztenciával rendelkezik, amely tulajdonság lehetővé teszi, hogy nem szükséges az eddig nagyon elterjedt gombabetegséggel szembeni permetezés.

A Sárvári Rózsa burgonyafajta, különösen hosszú nyugalmi idejű, a tárolási betegségekkel szemben is kiemelkedően jó rezisztenciája, biztonságos tárolást tesz lehetővé, miközben mindvégig megtartja jó főzési és sütési tulajdonságait a szakszerű tárolás mellett.

A Nitrogén túladagolást, a túlöntözést és az egyenetlen vízellátást kerüljük, főleg az intenzív gumónövekedés időszakában. Egyenletes vízellátottság esetén, nagy, (40-50 tonna/ha) termésre képes. Egy száraz periódust követő csapadékos időszakban, a legnagyobb gumóknál, a gumóhús közepén (az intenzíven újranövekvő gumóknál „bélmegszakadás”), úgynevezett fiziológiai bélszakadás előfordulhat, ami viszont nem rontja a tárolhatóságot, sem a biológiai értékét. A mechanikai behatásokat nagyon jól tűri, szürke-foltosodásra nem hajlamos. Egyenetlen vízellátottságú területeken, étkezési célú termesztésnél, a bélmegszakadás lehetősége a szártalanítással (a lomb megsemmisítésével), jelentősen csökkenthető, amikor a gumók 25 %-nak mérete eléri a 80-85 mm-t. A közönséges varasodással szemben mérsékelten rezisztens.

Hosszú nyugalmi ideje miatt, érdemes az ültetés előtt 30-40 napig meleg (legalább15 Co-os) helyen tárolni, hogy a „csírák” megpattanjanak, azaz aktiválódjon az anyagcsere. (A vetőanyag beszerzését, főleg a korai ültetésű helyeken, már az ősz folyamán, november végéig célszerű megtenni, hogy legyen elegendő idő a vetőanyag megfelelő előkészítésére. Az ajánlott ültetési távolság a gumómérettől is függ, mely a 75 cm-es sortávolság esetén, a 30-40 mm-es gumóméretnél 22 cm körüli, a 40-50 mm-es gumóméret esetében 30 cm, míg az 50-60 mm-es gumóméretnél 40 cm-es a tőtávolság). Az előhajtatott gumókkal történő, korai célú termesztés esetén, ahol a szedés a 60 mm-es gumóméret elérésekor megkezdődik, a tőtávolság valamivel nagyobb is lehet.

9-8,5 Fövőképesség

8 Csipsz

15-17 % Keményítőtartalom

9-8,5 Főzés utáni szürkülés

9-8,5 Hasábburgonya

20-22 % Szárazanyag

(8,5-9 = kiváló)  (8 = jó)  (7-7,5 = közepes)

További információk

Tömeg N/A
Kiszerelés (kg)

5, 10, 25

Cím

Go to Top