Sárvári burgonya    A Sárvári család közel száz év óta, több generáció által végzett nemesítésének eredményeként olyan betegségekkel szemben rezisztens burgonya fajták születtek, amelyek vegyszermentes termelésre a legalkalmasabbak a világon.

Ezek a fajták a jövő fajtái!

Egy négy személyes család, 30 kg burgonya vásárlásával, ki tudja elégíteni a család éves burgonya szükségletét, folyamatos termesztéssel , minden évben egy zsáknyi mennyiséget ültetési célra visszatartva, a termés többi része pedig fedezi a család étkezési igényét.

termeloknek02
    Talajigény és a talaj előkészítése az ültetésre


    A művelés alatt álló házi kertek talajminősége általában megfelelő a burgonya számára, de kerülni kell a fák által árnyékolt területeket. Ahol a zöldségfélék és a búza számára megfelelő a termőterület, ott a burgonya termesztése eredményes, ha a szükséges tápanyag, a víz és a megfelelő talajművelés is biztosított.


    A burgonya meghálálja a megfelelő tápanyagellátást, ami lehet istállótrágya (3-4 kg/m2), valamint N:P:K műtrágya (5 dkg/m2) mennyiségben, beásva, vagy beszántva a talajba, legalább 25 cm mélységben.
  

  Ültetés


    A megfelelően előkészített talaj tápanyag-szolgáltató képességének kihasználása érdekében, biztosítani kell az elegendő tenyészterületet a burgonyanövények számára. Ajánlatos, sorvonalzóval 75 cm-es, párhuzamos vonalakat kihúzni a talaj felszínére, amelyek a megfelelő sortávolságot jelölik ki. A kijelölt sorokba kapával, a vetőgumó méretétől függő tőtávolságra (32-40 cm-re), kapavágás mélységben elültetjük a burgonyát úgy, hogy a következő kapavágással kiemelt földdel betakarjuk. A 30 kg burgonya, kb. 100 m2 terület beültetésére elegendő.
  

  Növényápolás


    Az elültetett burgonya kelése után, amikor a növények magassága eléri a 15 cm-t, soriránnyal párhuzamosan, kapával mindkét feléről sekélyen feltöltjük földdel a sorokat, hogy a növények 2/3-ad részét eltakarja.(töltögetés) A második töltögetést a burgonyanövények 28-30 cm-es magassága idején végezzük el, vékonyan rátöltve az előző bakhátra. A harmadik töltögetést akkor kell elvégezni, amikor a burgonya lombja éppen kezdi elérni a szomszédos sorok lombját. A többszöri töltögetés, a gyomirtás műveletét is biztosítja.
    A Sárvári rezisztens burgonyafajták nem igényelnek fitoftóra gomba elleni permetezést, de a burgonyabogár kártétele ellen mindenképpen védekezni kell, például úgy, hogy kézzel leszedjük a bogarakat és lárváit, majd megsemmisítjük azokat. Amennyiben, valaki a bogár elleni permetezést választja, akkor van erre is megfelelő szerválaszték, csak tudnia kell, hogy mérgezi a burgonya termését is, kivéve, ha biotermesztésben is alkalmazható, természetes alapú szert használunk
   

Betakarítás, tárolás


    A burgonya, eseti fogyasztásra alkalmas, amikor a gumók a tyúktojás méretet elérik. Ilyen esetben újburgonyaként fogyaszthatók, de a cél a család éves burgonyaszükségletének biztosítása, amit a biológiailag érett burgonya a betakarítása utáni időszakban biztosít, a következő évben termesztett burgonya betakarításáig. A burgonya szedése száraz földből történjen, jól szellőztethető, de fagymentes tárolásra alkalmas helyiségben, megfelelő átválogatás után, amikor a sérült gumókat elkülönítjük. A téli tárolás, lehetőleg 4-6 C°-on történjen.

BŐ TERMÉST KÍVÁN A SÁRVÁRI CSALÁD!