Sárvári burgonya

A magyar

nemesítésű

Sárvári-burgonya,
segíthet legyőzni az éhezést és a szegénységet a Földön!

    Az emberi élelmiszerellátás egyre jelentősebb növénye a burgonya. Terem szinte mindenütt.
    Kiváló fehérje termelő. 35 tonna/ha terméshozam mellett, 2,5 %-os fehérjetartalom esetén 875 kg/ha fehérjehozam biztosítható, ami a szója esetében 500-550 kg/ha, míg a búza esetében 400-450 kg/ha.   
    Egy m3 víz felhasználásával burgonyából 5600 kcal, kukoricából 3800 kcal, búzából 2300 kcal, rizsből 2000 kcal emészthető energia állítható elő.
    A világ burgonyatermelői jelenleg betegségekre fogékony, gyorsan leromló hibrid burgonyafajtákat használnak. Ezeket csakis nagy mennyiségű, mérgező vegyszer felhasználásával lehet termeszteni.
    Ezeket a burgonyafajtákat, az emberiség érdekében fel kell, hogy váltsák, az ökológiai termesztésre alkalmas, komplex rezisztenciával rendelkező burgonyafajták, amelyek akár évtizedeken át megőrzik kiváló termőképességüket.
Ilyen komplex paraméterekkel a világon jelenleg, egyedül a Sárvári-féle burgonyafajták rendelkeznek.
    A világ és a burgonya:
    Összes burgonya termőterület: 20 millió ha
    Termésátlag: 16 t/ha
    Oroszország, Kína, India termeli az összes burgonyának – 320 M tonna/év - közel felét a világon. Az orosz, kínai, indiai éves burgonyafogyasztás jelenleg 150 M tonna/év: (Oroszország 140-150 kg/fő, továbbá Kína és India 55-60 kg/fő, amely évről-évre dinamikusan növekszik).  
    Burgonyatermesztés és vegyszerezés évről-évre a Földön:
        584 ezer tonna/év vegyszer
        Ára:14 milliárd euró/év

mo_krumpli
Dr. Sárvári és Csendes Kft. nemesítő bázisa    

MAGYARORSZÁG ÉS A BURGONYA:
Magyar burgonyafogyasztás: 65 kg/év
Hazai termesztés: 17 ezer ha területen (2013)
64 ezer ha területen (1997)
Hazai termés: 440 ezer tonna/év (20-22 t/ha/év)
Import: 210 ezer tonna/év
Burgonyatermesztés és vegyszerezés évről-évre Magyarországon:
    584 tonna/év vegyszer
    Ára: 4.2 milliárd Ft/év (14 millió euró/év)

A SÁRVÁRI BURGONYA:
    A magyar Sárvári család nyolcadik évtizede burgonyanemesítéssel foglalkozik.
    Olyan burgonyafajtákat nemesítettek, amelyek a legnagyobb kárt okozó vírusbetegségekkel szemben ellenállóak. A világban elterjedt hibrid fajtákkal ellentétben vegyszerek nélkül is biztonságosan, magas terméshozammal (45-60 t/ha) termeszthetők.
    A hét évtizedes intenzív nemesítési technológiával létrehozott genetikai bázis, amellyel kizárólag a magyar Sárvári család rendelkezik, egyedülálló az egész világon. Igazi Hungarikum. GMO technikát a nemesítés során sohasem alkalmaztak.
    Burgonyájuk egyaránt termeszthető kiskerti és nagyüzemi körülmények között.
    A Sárvári burgonya termesztésével Magyarország néhány év alatt burgonya exportőrré válhat. A kiskert tulajdonosok, sok év átlagában, akár 1 Ft/kg áron is megtermelhetik éves burgonya szükségletüket!