Sárvári burgonya

SÁRVÁRI RUBINKA
(Solanum tuberosum)
FAJTA

A vírusos leromlással és a fitoftórával szemben rezisztens, középkorai-érésű, ökológiai termesztésre is alkalmas fajta.
Nemesítette: Dr. Sárvári István
Keresztezés időpontja és helye: 1994. Zirc
Szülőpartnerek: 84.1.44. x Kondor

    A burgonya lombja középmagas, jó tápanyag és vízellátottság esetén magas, szárleveles típusú, növekedési jellege felálló. Levele középzöld színű, kissé érdes levélfelülettel, közepesen széles levélkékkel. Virága rózsaszínű, enyhén lilába hajló, közepesen virágzik.

 

    Gumója ovális, hosszúkás-ovál, hengeres. Héja piros, a gumó húsa sárgásfehér színű. Rügyei sekélyen helyezkednek el, a rügyalap fehér színű. Középkorai érésű, bőtermő, a szárazabb körülmények között is biztonságosan terem, de a jó tápanyag és vízellátottságot magas terméshozammal honorálja.
    Kiváló ízű, elsősorban főzési fajta, a főzés utáni gumóhús szürkülésre nem hajlamos. Átlagos sütési tulajdonsággal rendelkezik, mivel a sütési felület enyhén rózsaszínű lesz, amit sok háziasszony kedvel.
    Termésbiztonsága kiváló, a legnagyobb terméskiesést okozó vírusokkal szemben (PLRV, PVY, PVA, PVX) rezisztens. A nagy kárt okozó fitoftórával szemben, magas szintű horizontális rezisztenciával rendelkezik. Ökológiai termesztésre ajánlható.


    A hosszabb nyugalmi ideje, és a tárolási betegségekkel szemben mutatott jó rezisztenciája, szakszerű tárolás mellett, kicsi a tárolási vesztesége. Mechanikai sérülésekre kevésbé érzékeny, a gépi betakarítást jól tűri. Termőképessége, és termésbiztonsága nagyon jó. Téli tárolásra alkalmas fajta.

9-8,5 Fövőképesség                (8,5-9 = kiváló) (8 = jó) (7-7,5 = közepes)
9-8,5 Főzés utáni szürkülés
7-7,5 Csipsz
7-7,5 Hasáb-burgonya
13-14 % Keményítőtartalom
18-19 % Szárazanyag tartalom