Sárvári burgonya

SÁRVÁRI PIROSKA
(Solanum tuberosum)
FAJTA

Fitoftórával és a vírusos leromlással szemben rezisztens, korai-középkorai érésű, ökológiai termesztésre is alkalmas fajta.

 

    A burgonya középmagas, szárleveles lombtípusú, növekedési jellege felálló, érés felé kissé szétterülő. Levele középzöld színű, enyhén érdes levélfelülettel, közepesen széles levélkékkel. A másodlagos levélkék közepesen fejlettek. Virága rózsaszínű, enyhén lilás, kedvező körülmények között sok virágot képez.

    Gumója ovális, hengeres, hajlamos nagyobbra nőni. Héja piros, a gumó húsa fehér színű. Rügyei sekélyen helyezkednek el. Korai-középkorai érésű, bőtermő, a szárazabb klímát is jól tűri, de az egyenletes vízellátást jól hasznosítja. A közönséges varasodásra mérsékelten rezisztens.
    Kiváló sütési és főzési tulajdonságokkal rendelkezik, alacsony a redukáló cukor tartalma, a főzés utáni gumóhús szürkülésére nem hajlamos.
    Termésbiztonságát növeli, hogy a legfontosabb leromlást okozó vírusbetegségekkel (PLRV, PVY, PVA, PVX) szemben rezisztens. A fitoftóra (Phytophthora infestans) gombabetegséggel szemben magas fokú, horizontális rezisztenciával rendelkezik. Ökológiai termesztésre is kiválóan alkalmas.


    Viszonylag hosszú nyugalmi ideje, és a tárolási betegségekkel szemben magas fokú rezisztenciája miatt, biztonságos tárolást tesz lehetővé, ha a szakszerűség is biztosított. A tárolás időszaka alatt is megtartja kiváló főzési és sütési paramétereit.
    A mechanikai sérülésekre kevésbé érzékeny, a szakszerű gépi betakarítást jól elviseli.
Termőképessége nagyon jó, kevés apró gumót terem, kiegyenlített méretű gumók jellemzik a fajtát. A jó tápanyagellátást és a rendszeres, szükséges mennyiségű vízellátást magas terméssel honorálja.
    Az ültetésnél biztosítani kell a megfelelő hajtásszámot, amely a vetőgumó méretétől függő tőszám beállításával lehetséges. Vetőanyag termesztésénél 180-200 000 db szár/hektár, míg étkezési burgonyatermesztésnél 150-170 000 db szár/hektár ajánlott.

9-8,5 Fövőképesség            (8,5-9 = kiváló)  (8 = jó)
9-8,5 Főzés utáni szürkülés
8 Csipsz
8 Hasáb-burgonya
12-13 % Keményítőtartalom
18-19 % Szárazanyag