Sárvári burgonya

BEMUTATKOZUNK

 

Tisztelt Érdeklődők!

2019 tavaszi szezonban Sárvári Rózsa, és Sárvári Borostyán vetőburgonyáink partnerünknél, a Bács Gazda Coop Kft.-nél kis kiszerelésben még kaphatóak!

Sárvári Borostyán

Sárvári Rózsa

 

(Nagy kiszerelésben cégünk a 2020-as termesztési évre tudunk előjegyzést felvenni.)

2019 04. 12. Köszönettel: Sárvári István burgonyanemesítő

 

VETŐMAG SZAPORÍTÁSHOZ TERMELŐ PARTNEREKET KERESÜNK!

Részletek a bal oldali menüben.

 

A BURGONYANEMESÍTŐ AJÁNLÁSA

A rezisztens Sárvári burgonyafajták különlegessége, és egyedisége

   A magyar Sárvári család célja a XX. század eleje óta, hogy olyan burgonyafajtákat nemesítsen, amelyek az egészségre mérgező vegyszerek nélkül , a víz és a termőföld kíméletes használatával, évenkénti terméscsökkenés nélkül egy életen át termeszthetők.Közel 10 év munkájával ezek a burgonyafajták immár az emberiség rendelkezésére állnak.

Jelenleg a sárvári család negyedik és ötödik generációja végzi a világon egyedülálló munkát, bővítve a Sárvári burgonyák fajtaválasztékát.


  

 A világon jelenleg 20 millió hektár területen termesztenek olyan burgonyafajtákat, amelyek a legelterjedtebb vírusokkal szemben nagyon fogékonyak. Ez a gyakorlat azzal a következménnyel jár, hogy legalább 250 millió tonna/év burgonya nem terem meg ezen a területnagyságon a vírusos leromlás miatt.

pedig a Sárvári multirezisztens burgonyafajtákkal ez a terméskiesés nem következne be. Ennek a terméskiesésnek értéke kb. 120-130 milliárd Euró/év, ami egy kisebb-közepes ország GDP-je évente.

    A világ lakosságának rendkívül gyors demográfiai növekedése, az élelmiszerellátás keretén belül, a burgonyafogyasztás arányának egyre gyorsuló növekedését eredményezi napjainkban.

A betegségekre fogékony, gyorsan leromló burgonyafajtákat, amelyeket a világ burgonyatermelői jelenleg termesztenek, sokféle, illetve nagy mennyiségű, mérgező vegyszerek felhasználásával termeszthetők. Hosszú távon ezeket, a betegségekre fogékony burgonyafajtákat, az emberiség érdekében fel kell, hogy váltsák, az ökológiai termesztésre alkalmas, komplex rezisztenciával rendelkező burgonyafajták, amelyek sok éven át megőrzik kiváló termőképességüket.
   

Ilyen komplex paraméterekkel a világon jelenleg, csak a Sárvári burgonyafajták rendelkeznek, amelyek kinemesítését, közel 100 éve tartó, nemesítő generációk munkáját igénylő, kitartó és következetes nemesítő tevékenység biztosította.

A legnagyobb terméskiesést okozó (PLRV, PVX, PVY, PVA és komplexeik), vírusos leromlással szembeni komplex rezisztenciákat kiegészítettük, a rendkívül nagy kárt okozó fitoftórával (Phytophthora infestans gombabetegséggel) szembeni horizontális típusú rezisztenciával. A fitoftóra gombával szembeni rezisztencia, a gyorsan változó biotípusaival szemben is kiváló horizontális rezisztenciát biztosít.

Ezeket a rezisztenciatulajdonságokat, kizárólag hagyományos keresztezéses technológiával egybeépített természetes gének biztosítják. A horizontális típusú, magas rezisztenciaértékű fitoftóra-rezisztencia is kuriózum a világban, de a vírusos leromlással szembeni rezisztenciákkal kombinálva, kiemelkedően egyedi!

    A komplex rezisztenciával rendelkező, ökológiai termesztésre is alkalmas növényfajták (mint a Sárvári burgonyafajták) nemcsak napjaink, hanem a jövő nemzedékének is stratégiai fajtái lehetnek. Ilyen, komplex-tulajdonságokkal rendelkező fajták nélkül nem oldható meg globális szinten, sem a szükséges mennyiségű élelmiszer termelés, sem a környezetvédelem egyre sürgetőbb átértékelését és megoldását igénylő problémája.    A világ burgonyatermelésének 20 millió hektárt is meghaladó (évente további 250-280 ezer hektár területtel növekvő) termesztő területét, nem lehet a legfontosabb vírusos leromlást okozó betegségekre fogékony, hagyományos nemesítésű fajtákkal ellátni, amelyek termőképessége három éven belül, a potenciális lehetőségeiknek több mint a felét elveszítik.

A leromlással szemben rezisztens Sárvári burgonyafajták igazi jelentőségét az adja, hogy a világ jelenlegi burgonyafogyasztását, akár a jelenlegi termesztő terület növekedése nélkül, sokkal gazdaságosabban is biztosíthatja, amely a globális éhínség felszámolásának egyik potenciális lehetőségét jelentheti.

    Meg kell említeni azt a gyakorlati problémát is, hogy a burgonya viszonylag alacsony (6-8- szoros) szaporodási hányadosa miatt, a vetőanyag akár 8-10 évig tartó felszaporítására is szükség van a világ nagyobb termőterületeinek ellátása érdekében. A burgonya vetőanyag sok évig tartó felszaporítását, kizárólag a leromlással szemben komplex rezisztenciával rendelkező burgonyafajták termesztésével lehet biztosítani lényeges terméscsökkenés nélkül, és erre jelenleg csak a Sárvári burgonyafajták alkalmasak a világon melyek komplex rezisztenciával rendelkeznek.

Ezek eredeti magyar nemesítésű fajták, amelyeket, nagyon erős, provokatív fertőzési körülmények között nemesítettünk, és amelyek termesztési és felhasználási, valamint beltartalmi tulajdonságaik is kiválóak.

    A multilaterális rezisztenciájú, Sárvári-féle burgonyafajták potenciális termesztési lehetőségét hasonlítsuk össze, a világon jelenleg elterjedt, (legfeljebb 3 évig szaporítható) fogékony burgonyafajtákkal.

Az összehasonlításból világosan kitűnik, hogy a rezisztens burgonyafajták a termesztés és lakossági ellátás vonatkozásában, a fogékony, vagy nem kellő rezisztenciájú fajtákhoz képest, teljesen más dimenziót képviselnek, hiszen a Sárvári burgonyafajták hosszú időn át, felújítás nélküli termesztés után is megőrzik, termőképességüknek legalább 90 %-át.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vírusos leromlásra fogékony burgonyafajták 1 hektár kezdeti területnagyságról indulva, három év alatt csak 36 hektár területre szaporíthatók fel, miközben elveszítik termőképességük 60 %-át, tehát gazdaságtalan a további termesztésük.

    Ezzel szemben, a legrezisztensebb Sárvári burgonyafajták hét év alatt, szintén 1 hektár kezdeti területnagyságról indulva, 279 936 hektár területre szaporíthatók fel, (6-szoros szaporodási hányadost számítva), miközben a potenciális termőképességükből, mindössze csak 10 %-ot veszítnek felújítás nélkül.

Ezek a rezisztens burgonyafajták, egyedülállóan gazdaságos termesztést tesznek lehetővé a termelőknek, akik előbb-utóbb rákényszerülnek a rezisztens fajták használatára.

 

New layer